In Het Zonnetje

‘Door crowd-funding kun je weer nieuwe plannen realiseren’

Wat houdt uw functie in?

‘Vanuit de gemeente zorgen we voor de verbinding tussen de partijen in de stad die de kennis hebben over duurzaamheidseducatie, zoals schooltuinen, Naturalis, Hortus, Stichting naar buiten! en de verbinding met het onderwijs (binnen- en buitenschools). Oftewel een goede afstemming tussen vraag en aanbod met als doel dat toekomstige generatie kennis op doet en bewuste keuzes maakt.’

De gemeente Leiden financiert het beheer en personeel van kinderboerderij Merenwijk, waar ook informatiecentrum Weidezicht is gehuisvest. Vanuit de kinderboerderij wordt het beheer gedaan van alle dierenlocaties in Leiden. Dit varieert van schapen in Polderpark Cronesteyn tot de hertenweide in het Leidse Hout. Bij Merenwijk ervaren kinderen en ouders met hoofd, hart en handen de natuur in de stad. Er vindt een heel breed scala aan activiteiten plaats, van dierenverzorging tot lammetjesdagen, slootsafari, herfstfeest en tal van andere educatieve activiteiten.

Hoe kwam u bij de educatieve speeltoestellen van Fix?

‘Het was al lang een wens van kinderboerderij Merenwijk en NDE (Natuur en DuurzaamheidsEducatie) om het verhaal van duurzaamheid voor kinderen op een speelse manier uit te leggen. Toen stichting ‘De Bloeiende Kip’ – bewonersinitiatief in de wijk- ook met dezelfde plannen kwam, hebben we het een en ander bij elkaar kunnen brengen.’ Inmiddels staan de Zonnebloem by Fix© en 2 Fonteinfietsen by Fix© met zonnefontein op de kinderboerderij. De Zonnebloem draait volledig op zonne-energie en de fonteinen werken op basis van de energie die het fietsen levert. Ook het heemraadschap heeft een badkuip geplaatst met informatie over het leven in de sloot’. Met zo’n 100 tot 300 bezoekers per dag en op vrije dagen en vakantie het dubbele aantal, kun je alleen al op de kinderboerderij een behoorlijk groot publiek bereiken.

Welke tips kun je andere kinderboerderijen of educatiecentra geven die willen uitbreiden met nieuwe speeltoestellen maar onvoldoende middelen hebben?

‘De kinderboerderij heeft veel volgers op Facebook en hele trouwe bezoekers. Deze trouwe fans zorgen ervoor dat sommige uitgaven door middel van crowdfunding gerealiseerd kunnen worden,’ aldus Nanda. Ook collega David Brandwijk, teamleider van kinderboerderij Merenwijk, heeft waardevolle tips om geld binnen te halen: ‘Bij ons op de boerderij staat een donatiepot voor bezoekers, daarnaast gaan we ook wel eens actief op pad langs winkels – de Lidl heeft onlangs een leuk bedrag gedoneerd- en we delen onze plannen met de trouwe bezoekers. Mensen zijn op zich graag bereid om te doneren, als zichtbaar is waarvoor het is.’

Nieuwsbrief

FIX bestaat 25 jaar. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties en evenementen.